Včelí med

Kvalitní med přímo od včelaře

Včelí med v té nejvyšší kvalitě vyrobený profesionálními včelaři s více jak 30-ti letou praxí z lokálních ekologických zdrojů.

Včelí med

Med patří do skupiny včelích produktů přírodního charakteru, tj. včela přináší do úlu pouze surovinu na výrobu medu – nektar (výměšek rostlinných žláz – nektárií, nacházejících se nejčastěji v květu rostlin), nebo medovici (stejně jako nektar je to cukerná látka, která se však vyskytuje na listech nebo jehličí stromů. Včely musí následně tuto surovinu přinesenou do úlu zpracovat (odpařit vodu; pomocí enzymů rozložit složité cukry (sacharózu) na jednoduché cukry (glukózu a fruktózu); obohatit zpracovanou surovinu o další enzymy…). Následně finální produkt – med uložit do pláství a zavíčkovat.

Prodáváme včelí med

Zanechte nám kontakt a my Vás informujeme o aktuální dostupnosti našich medů.

Využití včelího medu

Nejsladší lék. A jako lék je doporučován lidem všech věkových skupin. Je známý jako včelí produkt s bohatým obsahem glycidú, zejména jednoduchých cukrů ( glukóza a fruktóza ) , které jsou okamžitě využitelným zdrojem energie. Zároveň med obsahuje v menším množství i bílkoviny, minerální látky, enzymy… .

Květové medy jsou vhodné pro děti a pacienty po těžkých operacích či úrazech.

Medovicové medy jsou vhodné pro lidi s vleklým či akutním onemocněním dýchacích cest a pro pacienty s onemocněním ledvin.

Způsob užívání a dávkování

  • U medů s přísadami – dle doporučeného dávkování  (přiloženo k produktu)
  • U medů bez přísad (do nápojů) dle osobních dispozic, zvyklostí a věku jedince. Nedávat do vyloženě horkých nápojů nad 50°C (viz. využití medu v životě člověka)
  • Dětem do 1 roku věku nepodávat zejména medovicový med!
  • Medy s přísadami nejsou určeny pro děti do věku 3 let! Podávání po tomto věku konzultujte s lékařem.
  • U osob trpících cukrovkou konzultovat denní množství spotřeby medu s lékařem!
  • V případě alergie na včelí produkty je nutná zvýšená opatrnost a užívání medu s přísadami předem konzultovat s lékařem.

Skladování včelího medu

Dlouhodobě lze uchovávat med v inertních a uzavřených obalech (jejich povrch nereaguje s kyselinami). Ideální je sklo, keramika nebo nerez. Med je silně hydroskopický (dokáže přijímat i vzdušnou vlhkost a dochází k následnému zkvašení. Proto  Je nutno jej uchovávat v suchu při telotách 5-20°C.

Med současně rád přijímá pachy z ovzduší i obalů.  Například sklenice ve kterých byla před tím  naložená zelenina by se zásadně neměly použít na následné uložení medu.

Máte-li dotaz ohledně tohoto produktu, neváhejte nám ho sdělit. Děkujeme.